Stroom Nieuwsbrief

Een indruk krijgen van wie we zijn en wat we doen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Stroom Nieuwsbrief

Een indruk krijgen van wie we zijn en wat we doen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!


Bijeenkomst zondag 19 mei 2019

Kalm an en rap een beetje

Tottenham scoort in de laatste seconden. Het wordt stil. Iedereen kijkt verward naar het…

Lees verder...

Lullen over de bijbel als Frank de Boer over Ajax

Lang van stof

Frank de Boer stopt bij Ajax. Slecht nieuws. Op een punt na: de draderige interviews met de beste man zijn voorbij. Voetballers (en trainers) gloreren in veel woorden en weinig zeggen. Ooit in de kroeg gestaan met iemand die te lang van stof was? Iedereen heeft hier een hekel aan.

En toch is er een goede kans dat jij hetzelfde doet, als iemand je (bijvoorbeeld in de kroeg) zou vragen: wat geloof jij eigenlijk?

Dat heeft er niet mee te maken dat de bijbel een dik boek is. Veel mensen kunnen eenvoudig vertellen waar enorme pillen als de Game of Thrones serie en The Lord of the Rings over gaat. Maar als iemand jou zou vragen waar de bijbel over gaat, is er een goeie kans dat je met een draderig verhaal komt waar Frank de Boer nog een puntje aan kan zuigen.

Verhaaltjes

Bij The Lord of the Rings doet Tolkien er 1000 pagina’s over om ongeveer dit te zeggen: Frodo - ring vernietigen - Mordor - tegenstand: Sauron - followship. Dat het zo makkelijk is, komt doordat de meeste verhalen een vaste structuur hebben:

Zender ⇒ gezondene ⇒ taak ⇒ [crisis] ⇒ ontvanger 
  ^helper ^

En in het geval van The Lord of the Rings is dat:

Gandalf ⇒ Frodo ⇒ ring vernietigen ⇒ [orks/ Sauron] ⇒ Middle Earth (wordt gered)
  ^the fellowship^

Maar hoe werkt dat in de bijbel? Wie is gezondene? Adam, Israel, Jezus? Wie is helper? God? Jezus? En wie is ontvanger? Israel? Jij en ik?

Bijbelverhaaltjes

Is er eigenlijk wel zo’n verhaallijn vraag je je misschien af. Steeds meer theologen zeggen: in de tijd van Jezus geloofden in ieder geval alle joden dat er zo’n verhaallijn was.

En als je weet wat de joden in de tijd van Jezus in hun hoofd hebben, dan snap je Jezus beter, dan snap je beter waar de bijbel over gaat, kortom: dan kon je nog wel eens een verhaallijn te pakken hebben.

NB: Deze blogs komen voort uit de cursus "Het Drama van God en Mens". Meer weten? https://www.facebook.com/events/1780820025480757/


 


© 2009 - 2018 Stroom Amsterdam | Login