Stroom Samenkomst 12 november

Community met een opdracht

Derde deel uit de serie: kiezen voor de kudde

Amsterdam is misschien wel één van de meest dynamische en geseculariseerde steden ter wereld. Zoals Handelingen laat zien, vonden de interessante ontwikkelingen in de beginperiode van de kerk juist plaats in de steden. Nu is de kerk in de stad echter een randverschijnsel geworden – en ondanks alle missionaire inspanningen is dat ook niet veranderd. Misschien moet de kerk als community van Jezus niet in een kansloze missie proberen de stad te veranderen met het evangelie, maar beginnen met waar ze goed in is: samen leven in genade. En dat dan niet al te netjes en braaf, maar op een manier die laat zien dat we er zelf in geloven: een risk-taking manier. Stelling: De kerk laat zien wie Jezus is – oh yeah!

Welkom! 11 uur Willemsstraat 39

 

Zondag 29 oktober 2017


Me, myself and I

(deel 1 van de serie: kiezen voor de kudde)

In de westerse cultuur hebben we lange tijd heel erg het individu benadrukt. Dat heeft geleid tot veel zelfredzame, zelfstandige en assertieve mensen, maar ook tot veel eenzaamheid. Het is het fecebookfenomeen: je hebt duizend vrienden verspreid over de hele wereld, maar als je een keer iemand nodig hebt, dan is er niemand. het is heel makkelijk om die houding van zelfstandigheid ook mee te nemen naar de kerk, maar eigenlijk is dat raar, want geloven heeft van oudsher een sterke sociale component. Het boek Handelingen, waar het gaat over de ontwikkelingen van de vroege kerk, laat zien dat geloven bestaat uit een radicaal samen. En dat samen vraagt om een commitment - tot aan het vervelende toe! Geloven doe je samen. 
Welkom! 11 uur Willemsstraat 39.
Let op!! De wintertijd gaat in!!!!
 

Samenkomst 4 november

Me, myself and I

(deel 1 van de serie: kiezen voor de kudde)

 
In de westerse cultuur hebben we lange tijd heel erg het individu benadrukt. Dat heeft geleid tot veel zelfredzame, zelfstandige en assertieve mensen, maar ook tot veel eenzaamheid. Het is het fecebookfenomeen: je hebt duizend vrienden verspreid over de hele wereld, maar als je een keer iemand nodig hebt, dan is er niemand. Het is heel makkelijk om die houding van zelfstandigheid ook mee te nemen naar de kerk, maar eigenlijk is dat raar, want geloven heeft van oudsher een sterke sociale component. Het boek Handelingen, waar het gaat over de ontwikkelingen van de vroege kerk, laat zien dat geloven bestaat uit een radicaal samen. En dat samen vraagt om een commitment - tot aan het vervelende toe! Geloven doe je samen. 

Welkom! 11 uur Willemsstraat 39.
Let op!! De wintertijd gaat in!!!!
 

Stroom Academy 22 oktober. Geloof en Feminisme

Stroom Academy 22 oktober. Geloof en Feminisme

Zondag 22 oktober

Geloof en feminisme. Een gouden combinatie of vloeken in de kerk?

Het christendom staat niet altijd bekend om zijn vrouwvriendelijkheid. De vrouw 'die maar beter kan zwijgen in de kerk' en 'de man als hoofd van het gezin' gaan in tegen de gelijkheid die het feminisme nastreeft. Is het mogelijk om christen én feminist te zijn of staan deze twee filosofieën zo haaks op elkaar dat het of het één of het ander is?

Anja Meulenbelt is schrijfster, activist, politica en misschien wel Nederlands bekendste feminist. Door een vriendschap met Huub Oosterhuis kwam ze er, na jaren niets met het christendom op te hebben gehad, achter dat ze misschien toch geloviger was dan ze dacht. In 2003 liet ze zich zelfs dopen. Tijdens deze Stroom Academy doet ze haar persoonlijke verhaal maar geeft ze ook haar visie op wat feminisme is en zal ze tips geven voor een feministischere kerk. Na afloop van haar verhaal is er ruimte om vragen te stellen.

Stroom Academy is vereerd dat Anja Meulenbelt bij ons wil komen spreken over dit persoonlijke onderwerp. Er zal ruimte zijn voor vragen en delen van ervaringen. 

Wees welkom! #gratisss
Zondag 22 oktober, 11.00 uur, Willemsstraat 39

Er is ook Kinderstroom!

Over Stroom Academy:
Stroom Academy wil aanscherpen, biedt inzicht en verkent ideeën. Is dol op oude denkers en nieuwe helden. Houdt een spiegel voor, confronteert en kleurt buiten de lijntjes. Stroom Academy kijkt voorbij de eigen kerkmuren en schuwt geen heilige huisjes of ongemakkelijke waarheden. Is nieuwsgierig en gaat graag het gesprek aan om te leren van de ander. Stroom Academy komt voort uit een jonge Amsterdamse kerk: Stroom (www.stroomamsterdam.nl).

Zondag 15 oktober: Je zou het maar durven

Je zou het maar durven 
Serie: Imitatio christi voor beginners, deel 3

Geloven is allemaal goed en aardig, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Toch? Dus we zitten een beetje in onze maag met het feit dat Jezus zo ongelofelijk radicaal was. Als hij in onze tijd zou rondlopen, zouden we misschien wel denken dat hij knettergek is. We moeten daarom nadenken over een serieuze vraag: is dat dan wel helemaal realistisch, die imitatio christi? Want niemand zit erop te wachten om voor een fanatieke, wereldvreemde reli-fundi te worden aangezien. Kun je ook relaxed geloven? Eén ding lijkt duidelijk: het leven van de meester is niets voor watjes. Je moet wel lef hebben. En er is meer voor nodig dan fascinatie alleen.

Welkom op zondag 11 uur aan de Willemsstraat 39
 

Zondag 8 oktober - Everything is spiritual

Deel 2: Everything is spiritual

Uit de serie: Het leven van de meester: Imitatio christi voor beginners (en gevorderden)

 

Theologie is soms ingewikkeld en vaak een tikje overrated. Een uitgebreide discussie over de correcte uitleg van de geloofsleer kan voor de experts buitengewoon interessant zijn, maar de meeste gelovigen malen er niet echt om. Nog voor geen sikkepitje. Toch is de theorie van het geloof niet totaal irrelevant, want zodra religieuze ideeën te maken krijgen met de praktijk van het leven, wordt theologie opeens heel down to earth. En daar komt Jezus dan in beeld. Als er op een zekere dag een geloofsexpert naar hem toekomt, geeft hij op een 100% theologische vraag een 100% praktisch antwoord. En dan blijkt opeens dat het leven van de meester niet persé te maken heeft met de intellectuele ideeën je aanhangt, maar met de vraag hoe die ideeën concreet gestalte krijgen.

Welkom op zondag 11 uur aan de Willemsstraat 39

Zondag 1 oktober - Op zoek naar de Messias

Op zoek naar de Messias: van autonomie naar heteronomie.
De wereld is op zoek naar een messias. Sommigen vinden hun heil in Che Guevara, anderen in Barack Obama, en weer anderen in Jesse Klaver. Blijkbaar kijken we als zelfstandige en eigenwijze mensen toch graag naar iemand op voor inspiratie en het ‘pad van verlossing’. Ook Jezus wordt de messias genoemd. Voor Christenen is hij al twee duizend jaar iemand die inspireert en daarom dient hij als een voorbeeld. Maar op wat voor manier is Jezus anders dan alle andere messiassen? En wat betekent het eigenlijk om in deze tijd een navolger/discipel/leerling van Jezus te zijn? Als we alle grote woorden en ideeën even loslaten, ontstaat er ruimte voor de ontdekking dat het leven van de meester te maken heeft met luisteren, leren en volgen. Best wel lastig als je zelf het liefst voorop loopt.

Lukas 6:43-49

welkom! 11 uur Willemsstraat 39

Pagina 1 van 39. 123
Laatste Pagina.


© 2009 - 2017 Stroom Amsterdam | Login