Stroom Nieuwsbrief

Een indruk krijgen van wie we zijn en wat we doen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Stroom Nieuwsbrief

Een indruk krijgen van wie we zijn en wat we doen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Samenkomst 18 november

Heilige onderbrekingen: Ritme en religie 

Hoe gaat het? 'Druk'. Oh, gelukkig. Moderne mensen hebben iets met tijd. Meestal hebben we er te weinig van. Maar we zijn liever te druk dan dat we de tijd moeten doden. Van lege tijd worden de meeste van ons maar ongemakkelijk.

Ik ben druk, dus ik besta - soms lijkt het alsof ons leven draait om haast. Maar worden we daar nou gelukkig van? Of is er een betere manier om met onze tijd om te gaan? Jeroen van der Zeeuw denkt van wel. Hij ging in de leer bij twee Griekse goden en bij die van de Bijbel.

Welkom! Zondag 11 uur - Nieuwe Herengracht 18

Seriebijeenkomst 11 november

Klootzakken met een missie - goed nieuws voor Amsterdam
Deel 5 uit de serie: Goed nieuws voor klootzakken - Over schuld en vergeving  

Amsterdam is een stad vol klootzakken. Het is, hoogstwaarschijnlijk de plek waar Jezus  heen zou gaan als hij vandaag zou rondlopen. Hoeren, oplichters en op-de-borstkloppers heb je hier legio. Wat zou Jezus te melden hebben?

Jezus-de-hipster zou preken over het klimaat, Jezus-de-foodie zou het hebben over gezondheid en Jezus-de-vrijwilliger zou onvermoeibaar daklozenkranten kopen. Nee, waarschijnlijk zou de echte Jezus iets anders doen: vergeven. Maar wat heb je daaraan? Wat heeft de stad daaraan?

Welkom!

Zondag 11 uur - Nieuwe Herengracht 18  

Samenkomst 4 november: Wat klootzakken nodig hebben - over ons onvermogen

Maarten van der Weijden is een nationale held sinds hij probeerde een Elfstedentocht te zwemmen. Maar waarom eigenlijk? Zelf zegt hij dit: ‘omdat ik me schuldig voel’. Wait, what? Schuldig ten opzichte van kankerpatiënten die hun ziekte, anders dan Maarten zelf, niet hebben overleefd. Daarom zwom hij zo ver. ‘Hopelijk wordt de schuld dan minder.’ Wow.

Een prachtig verhaal, maar de bijbel gooit roet in het eten. Een mens is nooit in staat om zich van z’n eigen schuld te ontdoen, stelt de bijbel. Wat wrang. Wat wreed. Maar wat als het waar is? Dat die vele zwemkilometers maximaal een klein beetje helpen? Is er dan nog goed nieuws?

 

Wat klootzakken nodig hebben - over ons onvermogen

Deel 4 uit de serie: Goed nieuws voor klootzakken - Over schuld en vergeving

 

Welkom! Zondag 11 uur - Nieuwe Herengracht 18

 

Samenkomst 14 oktober

Wat klootzakken doen - over het afschuiven van de schuld

Onze wereld raakt sterk gepolariseerd. Maar één ding heeft iedereen gezamenlijk: er is altijd een schuldige te vinden. De elite, de populisten, kortom: de mensen zonder hart. En er bestaat nog iets: de schuld afschuiven op jezelf. Schuld voor de opwarming van de aarde, schuld voor het kolonialisme en schuld voor discriminatie.

Je zou kunnen zeggen: het vinden van een schuldige hebben we geleerd van de bijbel. Schuld en boete was de kern van de Joodse en misschien ook de christelijke godsdienst. Maar de schuldvraag polariseert. Is er een uitweg? En zou die dan in diezelfde bijbel te vinden zijn?

Welkom! Zondag 11 uur - Nieuwe Herengracht 18

Samenkomst 7 oktober

Wie de klootzakken zijn - over Amsterdams moralisme

Amsterdammers zijn arrogant. Daar staan we om bekend. Maar dat betekent niet dat Amsterdammers niet hun best doen om een goed mens te zijn. Inclusiviteit en diversiteit staan hoog op de agenda voor veel Amsterdammers. Goed bezig! Zou je zeggen.

Maar ook hierin kun je arrogant zijn. Moralistisch. Je superieur achten. En ook dat wordt Amsterdammers verweten. Het is ook nooit goed. Moeten we onze goede bedoelingen dan maar staken? Of moeten we ons erbij neerleggen dat we klootzakken zijn? 


Welkom! zondag 11 uur - Nieuwe Herengracht 18
 

Samenkomst 23 september

Aankomende zondag is er geen samenkomst op de Nieuwe Herengracht 18 in verband met het Stroomweekend. 

Welkom op 30 september (Stroom Academy) en 7 oktober bij de start van de nieuwe serie.

Samenkomst 16 september

Heldhaftig, vastberaden, barmhartig - Stroom in Mokum
Deel 3: Barmhartig: de weg naar voren

En dan? Komt er nog iets ná heldhaftig en vastberaden? Het motto van Amsterdam eindigt ietwat verrassend met het woord ‘barmhartig’ – misschien niet de eerste associatie bij de bruisende en soms ongenadige stad. Oud-burgemeester Eberhard van der Laan drukte het echter op onnavolgbare wijze uit met zijn laatste woorden aan Amsterdam: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’ Dat woord ‘barmhartig’ bepaalt ons dus niet alleen bij wie we zijn, maar ook bij wat we doen. Het is een levensinstelling die voor gelovigen gegrond mag zijn in de gedachte dat ook de God van Daniël barmhartig is. Zoals Tim Keller het een keer zei: Gelovigen zijn geroepen om de stad van God te zijn te midden van de stad van mensen. 

Tekst: Daniël 6

Welkom! zondag 11 uur - Nieuwe Herengracht 18

Pagina 3 van 46. 12345
Laatste Pagina.

Serie in december (advent)

Serie in december (advent)
Is de wereld nog te redden? 
Dictatuur, populisme en de christelijke hoop 

“2016 was een uitstekend jaar voor Poetin”, kopte het NRC onlangs. En niet alleen voor Poetin. 2016 leek het jaar van de dictators en populisten. Ze varen wel bij een wereld op drift. Veel van wat voor ons veilig en vertrouwd voelt, wordt bedreigt. Hoe reageren wij daarop? Worden we ook bang en onzeker, of juist cynisch en afstandelijk? Gaan we op zoek naar iemand die ons kan redden, een politicus misschien? Of moeten we de boel zelf zien te redden? De komende weken gaan we te rade bij een oude profeet uit Israël die ook in turbulente tijden leefde. Hij kwam met een kritisch en verrassend antwoord. Het antwoord heeft iets met God te maken en biedt een verfrissende combinatie van humor, vertrouwen en daadkracht. 

Zondag 4 december 2016 (2e zondag van advent) 
‘Zijn we bedrogen?’ Over onze redders 
Jesaja 44,9-20 

Zondag 11 december 2016 (3e zondag van advent)
‘Ik zal redding brengen’. Over Gods alternatieve economie 
Jesaja 46,1-13 

Zondag 18 december 2016 (4e zondag van advent) 
’Tot in de uithoeken van de wereld’. Over globalisering en redding 
Jesaja 49,1-7 

Zaterdag 24 december 2016 (Kerstnacht) 
‘Heersers stoot hij van zijn troon’. Over de religieuze revolutie 
Lucas 1


© 2009 - 2018 Stroom Amsterdam | Login